6 Şubat 2012 Pazartesi

Militarist Toplumun Belirtileri ve Kurtulma yollari

Bu konuyu bloguma tasirken diger bir cok konuyu eledim, cunku bu konunun onemli olacagini dusundum.
Bilindigi gibi, Turkiyenin militer ve uniter toplum yapisi Osmanlinin son donemindeki ittihat ve terakkicilere kadar uzanmaktadir. Amer gercek anlamda Ornegin militer egitim 1960 lardan sonra kanimiza girmistir. 61 anayasasi da militer kurallari yogun bir sekilde barindiran ilk adim anayasasi olarak da bilinir.
Yanlis hatirlamiyorsam bununla ilgili haber okumustum. Su anda mevcut sistemde siklikla karsiliastigimiz, Ataturk bustu, genclige hitabe, Ataturk resmi Uclemesi de ilk kez bir grup subay tarafindan uygulanmaya konmustur. Daha sonra bu zihniyet oyle kalmis ve gunumuze kadar gelmistir. Degismemesinin nedeni, o zamanlar toplumun cok uyanik olmayisi, kuresellesmenin henuz Turkiyeyi etkilemeyisi, Ordunun kutsalligi vb. nedenlerdir. Egitimin amaci, insanlarin hayatta neyi nasil yapacagini, hangi kanallari kullanacagini ogretmek, acik fikirli insanlar yetistirmek, Tek tip bireyler yerine , cok farkli dusunen, farkli hareket eden, yaratici ve uluslararasi ozellige sahip bireyler yetistirmektir. Kuresellesen dunyamizda, Egitimin " milli" olma zorunlulugu ortadan kalkmistir. Ingilizce ogrenmenin bu kadar elzem oldugu bir dunyada, tek bir dile bagli kalip, ustelik onu da ogrencilere yarim yamalak ogretmek, kimsenin haddi degildir. Bu zulumdur adeta.

            Bu baglamda asagida dile getirecegim kurtulma yollarini Egitim bakanliginin bir an once uygulamaya koymasi sarttir.  Su ana kadar, Milli Guvenlik dersleri kaldirildi ama bu yetmez, egitim daha da demokratik hale gelmeli, bu ise asagidaki maddeler ile mumkun olacaktir;

    -  Tek Tip Kilik kiyafet uygulamasi kalkmali, ve her yastan her seviyeden ogrenciler diledikleri gibi serbest giyinmelidirler.
-   Andimiz kaldirilmalidir.
-  Genclige hitabe kaldirilmalidir.
-  Inkilap dersleri kaldirilmalidir.
-  Beden egitimi dersindeki, hala totaliter ulkelerde uygulanan " rahat- hazir ol" hareketleri kaldirilmalidir ve spora ve sporcuya daha fazla onem verilmelidir. Gencler, spordaki yetenekleri dogrultusunda yonlendirilmelidirler.
- Ogretmen sinifa girdiginde ogrencilerin ayaga kalkma zorunlulugu kaldirilmalidir.

Bunlar, simidilik aklima gelenler idi. Eger bu reformlar yapilirsa, ulkemiz acisindan cok iyi olacak, ve kim ne derse desin tarihe ismini altin harfler ile yazdiracaktir. Mevcut hukumet, yavas da olsa bu reformlari yapmaktadir. Bazen milliyetci reflekslere kulak vermekte ve yorungeden cikmaktadir. Ama onemli olan, istikrari hedeflemesi ve demokratiklesme cabalaridir. Siyasette timing yani zamanlama onemlidir. Hukumetin de yapmaya calistigi sey bu olsa gerek.
Daha ozgur yarinlarlar diliyor ve yazimi bitiriyorum
Sevgiyle kalin,
FURKAN ARISOY








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder